A Csernobil sorozat helikopteres jelenete a valóságban is megtörtént

Reklámok
Reklámok

Csupán egyetlen film született, mely igazán hűen mutatja be a csernobili pusztulás valódiságát. Volodimir Sevcsenko ukrán dokumentumfilmes, és stábja forgatta le.  A stáb valamivel több, mint két héttel a történtek után érkezett a helyszínre, és három hónapig filmezték a takarítási munkálatokat, miközben hűen dokumentálták és kontextusba helyezték a katasztrófát. Filmjük, a Csernobil – Nehéz hetek krónikája bemutatóját Sevcsenko már nem élhette meg, akkora sugárdózist kapott a forgatás során, hogy belehalt a sugárbetegségbe.

1986. május 16-tól kezdődően több mint három hónapig forgattak, melynek során a stáb tagjai akkora sugárdózist kaptak, hogy többen is kórházi kezelésre szorultak, a rendező már a szerkesztési munkálatok során is súlyosan beteg volt, egy évre rá pedig bele is halt az elszenvedett dózisba. Már nem érhette meg, hogy filmjét bemutassák. A stáb kamerája is oly mértékben szennyeződött, hogy el kellett ásni. A rendező í felvételek megtekintése közben vette észre a filmben a villanásokat, foltokat, amelyeket a kamera hibájának tulajdonított. Csak később tudta meg, hogy az erős sugárzás miatt mentek tönkre a felvételek.
1

Pri pohľade na zábery si sám režisér všimol záblesky a škvrny, o ktorých si v tom čase myslel, že ide o chybu v kamere. Až neskôr sa dozvedel, že šlo o znehodnotenie záberov kvôli silnému žiareniu „Žiarenie je smrteľným neviditeľným nepriateľom. Nemá žiadny zápach ani farbu. Ale zabíja.” Režisér bol počas dní natáčania vystavený tak silnej radiácii, že o rok na to aj zomrel. 

33 év után a HBO csatorna úgy döntött, hogy egy olyan sorozatot készít, ami bemutatja a csernobili katasztrófát. Annak ellenére, hogy a sorozat nem csak a valóságban megtörtént eseményeket mutat be, így is hihető és drámai módon mutatja be a katasztrófát.

Az egyik legkeményebb jelenet azonban szinte egy az egyben másolja az egyik, még Sevcsenko által rögzített esetet. Az egyik helikopter annyira közel repült egy daruhoz, hogy a rotorja beakadt a daruba és lezuhant.

 

 

 

Reklámok
Share